Rinnande näsa

Rinnande näsa

Man brukar skämta om förkylningen: ”Med behandling blir du fri från förkylningen efter 7 dagar, utan behandling kan det dröja en hel vecka.„ Skämt åsido, vi har ingen bra medicin mot virus som orsakar förkylningen. I stort sätt hänger det på kroppens eget immunförsvar om man blir frisk efter en vecka, eller får följdsjukdomar och får kämpa under längre tid.

Försvagat immunförsvar kan resultera i svåra följdsjukdomar efter en banal förkylning. Det sällar sig bakterier och svamp till förkylningsvirusen i näsgångar och bihållor. Eventuell feber behöver inte bero på bakterieangrepp utan kan vara tecken på att kroppens hela immunförsvar har aktiverats.

Sjukdomen uppträder oftast bland barn som har nyss börjat på dagis. Dem har inte lärt sig ännu, hur man snyter sig på rätt sätt. Virus och bakterier som frodas i slem sprider sig snabbt i barnkollektivet. I det läge är viktigast att avlägsna slem med millioner sjukdomsalstrande mikroorganismer, rengöra luftvägarna, underlätta andningen. I fria luftgångar kan även nässpray verka effektivare.

Förkylningens vanligaste och lömskaste följdsjukdom är bihåleinflammationen. Rinnande näsa under flera veckors tid är nästan alltid tecken på bihåleinflammation. Andra karakteristiska symptomer är hostattacker om natten och täppt näsa. Bihåleinflammationen är lättare att förebygga än att bota.

Tre enkla, förebyggande åtgärd:

  1. Rengör näsgångarna : nässugen Benny är kliniskt framtagen för detta ändamål
  2. Nässpray : kan verka effektivt i regjorda näsgångar
  3. Förstärkning av immunförsvaret : D – vitamin, C – vitamin, motion

Läs mer om Benny nässug:

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.