Hosta hos barn

Hosta hos barn

Vi har kommit fram till slutstationen på vår resa som startade med en vanlig förkylning och fortsatt med dess olika följdsjukdomar. Fram till bronkiten. Sjukdomen brukar starta som en vanlig förkylning, med vatten lik vätska som rinner ur näsan. Vätskan får snart en tjockare konsistens, när bakterierna, som orsakar katarr, får fäste i näsgångarna. Vätskan som rinner ur näsan ändrar färg till grön-gul. Överflödig slem som inte avlägsnas i tid, sprider infektionen vidare och orsakar nya besvär. Svullna, infekterade slemhinnor tillsammans med slemmet hindrar näsandning, barnet börjar andas genom munnen. På grund av detta kan nya halsbesvär stöta till.

Många har frågat hur lång tid tar hela förloppet?

Svar: några timmar, eventuellt dagar. Beroende det egna immunförsvarets tillstånd. Sjukdomsförloppet sker så lömskt att det krävs stor uppmärksamhet och vana för att kunna känna igen. Det finns dock 2 karakteristiska tecken: ihållande förkylning och hosta som trotsar behandling och dröjer kvar i veckor eller t.o.m. månader.

Viktiga, förebyggande åtgärder som föräldrarna själva kan företa:

  1. Avlägsna slemmet ur näsgångarna med nässug ”Benny”. Med Benny är det möjligt att göra det snabbt och smärtfritt, helst varje timme.
  2. Använd nässpray som kan verka effektivare i rengjorda näsgångar.
  3. Stärk immunförsvaret med vitaminer C. D. (se tidigare blogginlägg)
  4. Använd Saltpipa för barn över 3 år. Användningen av saltpipa hjälper till att förebygga luftrörskatarr och håller luftvägarna fria.

Luftrörskatarr

Luftrörskatarr kännetecknas av svår, torr, ”skällande” hosta. Barn kan ibland hosta i timmar, dagar dag och natt. Vanlig hostmedicin har knappt någon effekt. Inflammationen sprider sig genom svalget till luftröret, där den orsakar katarr. Patienten låter hest. Detta, för hela familjen påfrestande tillstånd brukar inte vara särskilt länge utan snabbt övergår i bronkit.

Vad kan föräldrarna själva göra när barnet hostar redan?

Viktigaste är att hålla luftvägarna fuktiga. Helst med hjälp av sval ”dimma”. Köp en sprayflaska och fyll den med 0,9 % saltlösning. För barn över 3 år rekommenderar vi användningen av Saltpipa. Den minskar besvären och kan skynda på läkningsprocessen.

Läs mer om Benny nässug: https://www.nässug.se/

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.