Är bebisen förkyld?

Är bebisen förkyld?

Jag har märkt på omgivningens reaktion att förkylningar som man tidigare betraktade som „banala” tenderar till att bli mer och mer långdragna.. Särskilt dem som man får när man efter semestrarna återvänder till skolor och arbetsplatser. Näsan rinner och man hostar oavbrytet. Om nätterna är öron- och halsont, täppt näsa, tillfälliga feberattacker som håller spänningen uppe.

Många har frågor om följdsjukdomar.

Vattenliknande vätska ur näsan beror på virusinfektion. Kroppen försöker göra sig av med dessa virus genom ökad vetskeutsöndring från slemhinnorna i näsan och svalget. Slemhinnorna sväller och man får svårt att andas genom näsan. Halsen känns torr och får rödaktig färg. Inte att förväxla med rodnad vid halsinflammation! Virusinfektionen försvagar kroppens immunförsvar och bakterier lättare får fäste i luftvägarna. Kroppen producerar seg, gul-grön slem som ä rik på bakterier som i sin tur producerar var. Här är det väldigt viktigt att förhindra uppkomsten av ytterligare följdsjukdomar, t.ex. inflammationer i örat och mellanörat.

Vad kan vi föräldrar göra? Hur kan vi förhindra att sjukdomen sprider sig vidare i kroppen?

Viktigaste är att avlägsna slemmet. Helst flera gånger per dag. Benny nässug togs fram för detta ändamål. Att avlägsna överflödig slem ur näsgångarna. Detta är det viktigaste enskilda åtgärd som föräldrar kan hjälpa sina förkylda barn med. Samtidigt förhindrar man att infektionen sprids vidare i barnens omgivning. I rengjorda näsor kan även nässpray verka mera effektivt.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.